NewsΤο Cretalive επιβιβάστηκε στο εντυπωσιακό πλοίο-γεωτρύπανο “JOIDES Resolution”

8 Μαρτίου 2023by admin0

«Όσο μελετάς τα ηφαίστεια, τόσο μπορείς να προβλέψεις μία μελλοντική έκρηξή τους!»

Της Κατερίνας Μυλωνά

Μία μοναδική ξενάγηση σε ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά σκάφη των ΗΠΑ, το εντυπωσιακό πλοίο-γεωτρύπανο “JOIDES Resolution”, μήκους 143 μέτρων, είχε την ευκαιρία να απολαύσει το Cretalive.

Το πλοίο βρέθηκε στο λιμάνι του Ηρακλείου την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, μόλις ολοκλήρωσε την αποστολή του στη Σαντορίνη. Εκεί βρέθηκαν 30 επιστήμονες από διάφορες χώρες του κόσμου, με 30, επίσης, τεχνικούς, προκειμένου να μελετήσουν το ηφαιστειακό σύμπλεγμα των Χριστιανών, της Σαντορίνης και του Κολούμπο, στο πλαίσιο της διεθνούς αποστολής υποθαλάσσιων ερευνητικών γεωτρήσεων “Hellenic Arc Volcanic Field-IODP Expedition 398”.

Στην κάμερα του Cretalive μιλούν με ενθουσιασμό οι επιστήμονες, για όσα ανακάλυψαν και όσα πρόκειται να ανακαλύψουν μέσα από την ανάλυση των δειγμάτων που συνέλεξαν.

Ο επικεφαλής των ερευνών και αρχηγός αποστολής, καθηγητής ηφαιστειολογίας Τιμ Ντρούιτ του γαλλικού Πανεπιστημίου Clermont-Auvergne, αναφέρει πως το πλοίο είναι ένα κινητό Πανεπιστήμιο, όπου οι αναλύσεις γίνονται σε πραγματικό χρόνο.

 

Ευχαριστεί τις ελληνικές Αρχές, ιδιαίτερα τον Δήμο Σαντορίνης, για την άριστη συνεργασία τους.

Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων μπαίνει και η έκρηξη του ηφαιστείου που έπληξε τον μινωικό πολιτισμό, όπως εξηγεί η Δρ. Εύη Νομικού, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Για το ενδεχόμενο μιας νέας έκρηξης, εμφανίζεται καθησυχαστική και τονίζει πως όσο περισσότερα επιστημονικά δεδομένα γνωρίζεις για ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο τόσο καλύτερα μπορείς να προβλέψεις μία μελλοντική έκρηξή του. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ηφαιστειακής δραστηριότητας από τη Σαντορίνη και σημειώνει πως «τα ηφαίστεια προειδοποιούν πριν γίνει μια μεγάλη έκρηξη».

Στον τομέα της βιοτεχνολογίας, της βιοενέργειας, ακόμα και την παραγωγή υδρογόνου και μεθανίου, βοηθά η μελέτη των μικροοργανισμών που ζουν σε ακραίες συνθήκες.

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός πως το υλικό που συγκεντρώθηκε θα μελετηθεί στα εργαστήρια του ΕΛΚΕΘΕ στην Κρήτη, στον χώρο της πρώην αμερικανικής βάσης Γουρνών.

Η κύρια ερευνήτρια του  Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών του ΕΛΚΕΘΕ, δρ. Παρασκευή Ν. Πολυμενάκου, εξηγεί πως τα πρώτα αποτελέσματα θα τα έχουμε τους επόμενους δύο μήνες ενώ για να γίνει η επεξεργασία και ανάλυση γονιδίων θα χρειαστεί τουλάχιστον ενάμισης χρόνος.

Ο διευθυντής του ΙΘΑΒΒΥΚ, Δρ. Ντίνος Μυλωνάς, μιλά για τη σημασία που έχει η συμμετοχή του ΕΛΚΕΘΕ στη συγκεκριμένη αποστολή, την ώρα που είναι σε εξέλιξη ακόμα μια μεγάλη έρευνα στην Ανταρκτική!

 

Πηγή:  cretalive.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *