Το Joides Resolution, έρχεται για πρώτη φορά στη Μεσόγειο για να πραγματοποιήσει υποθαλάσσιες γεωτρήσεις σε βάθη που δεν έχουν ερευνηθεί ποτέ έως σήμερα
Της Κορίνας Γεωργίου
Στην Καλντέρα της Σαντορίνης δεν μπορεί κανείς παρά να θαυμάσει την απαράμιλλη θέα. Όμως τις τελευταίες εβδομάδες τα βλέμματα μαγνητίζει αυτό το ιστορικό ωκεανογραφικό πλοίο που βρίσκεται για πρώτη φορά σε ελληνικά νερά με σκοπό να ξεκλειδώσει τα μυστικά του ηφαιστειακού συγκροτήματος της Σαντορίνης.
Ο ΣΚΑΪ βρέθηκε αποκλειστικά στο 143 μέτρων μήκους Joides Resolution και ξεναγήθηκε από την ερευνητική ομάδα του Διεθνούς Προγράμματος Εξερεύνησης των Ωκεανών και τα ελληνικά μέλη της αποστολής.
Ψυχή της αποστολής αυτής η σαντορινιά Εύη Νομικού, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας στο ΕΚΠΑ, η οποία εξηγεί πώς το διάσημο πλοίο – γεωτρύπανο θα ξεκλειδώσει τα μυστικά του ηφαιστειακού συγκροτήματος των Χριστιανών, της Σαντορίνης και του Κολούμπου.
Στο πλαίσιο μιας τεράστιας σημασίας αποστολής που κοστίζει συνολικά 25 εκατομμύρια δολάρια, το μεγαλύτερο ερευνητικό σκάφος των ΗΠΑ, το Joides Resolution, έρχεται για πρώτη φορά στη Μεσόγειο για να πραγματοποιήσει υποθαλάσσιες γεωτρήσεις σε βάθη που δεν έχουν ερευνηθεί ποτέ έως σήμερα. Πρόκειται για ένα μοναδικό στο είδος του ερευνητικό σκάφος που μπορεί να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις έως κι 8000 μέτρων, ένα πλωτό πλήρως εξοπλισμένο πολυεργαστήριο με υπερσύγχρονα εργαλεία, το οποίο διαθέτει μεταξύ άλλων κι εστιατόριο, κινηματογράφο και γυμναστήριο.
Μαθητές και μαθήτριες πάντως έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν διαδικτυακές εκπαιδευτικές ξεναγήσεις στα εργαστήρια και στους χώρους του πλοίου και να μάθουν πώς πραγματοποιείται μια γεώτρηση, ποια μηχανήματα χρησιμοποιούν στο πλοίο οι επιστήμονες, πώς λειτουργεί το πλοίο-γεωτρύπανο και γιατί είναι απαραίτητες οι θαλάσσιες γεωτρήσεις.
Το Joides Resolution, ολοκληρώνει έπειτα από σχεδόν δύο μήνες στη θάλασσα την αποστολή του στις 10 Φεβρουαρίου, με την άφιξή του στο Ηράκλειο. Από εκεί θα επιστρέψει στην Ισπανία, όπου θα αφήσει τα δείγματα τα οποία θα αποσταλούν στη Βρέμη της Γερμανίας, με τους ειδικούς να εκτιμούν πως η πρώτη επιστημονική δημοσίευση αναμένεται να πραγματοποιηθεί έως το τέλος του 2023.